Карьера. Тонкости и советы 

Чому в покері «один в полі не воїн»

Назва цієї статті, хоч і будучи трохи дивним, дуже добре ілюструє процес навчання і поліпшення гри.

Отже, почнемо з речей, які не мають відношення до покеру. Візьмемо, наприклад, підприємця. Він хоче стати генеральним директором власної компанії з бюджетом в кілька мільйонів доларів. Він засновує компанію на власні дeньгі і стає її єдиним співробітником. Він починає займатися справами компанії, заробляє небагато дeнeг і починає думати про те, як заробити більше. Він хоче розширити компанію, тому працює все більше і більше.

Перше, про що спочатку замислюється наш підприємець, це те, що він не зможе зробити всю роботу сам. Таким чином, він наймає іншу людину. Зрештою, на нього працюють п’ять чоловік, кожен з яких робить свою роботу. Незабаром компанія стає ще більше, і кожен з цих п’яти осіб наймає ще по п’ять чоловік. Компанія зростає, її прибуток збільшується, і, врешті-решт, настає момент, коли компанія приносить дeньгі без безпосередньої участі генерального директора. Він працював в поті чола і з часом досяг багатомільйонного статусу, який так хотів. Зараз він робить зовсім не те, що раніше. Він мислить масштабно, управляє людьми, наймає і звільняє. Він би не зміг зробити всю цю роботу і заробити такі дeньгі, якби не використовував наявні ресурси.

Тепер більш творчий приклад меншого масштабу. Уявіть собі письменника, який хоче самостійно опублікувати роман. Самвидав нині останній писк моди, і це досить просто провернути. Отже, у письменника є книга, яку він хоче донести до народу. Так як він видається самостійно, всю роботу йому доведеться виконувати теж самостійно, так? Ні! Звичайно, щоб скласти книгу, автору потрібно лише його голова, але щоб надрукувати її і видати йому буде потрібно ряд інших речей. Йому знадобляться комп’ютер, програмне забезпечення, друзі і знайомі, готові прочитати роман і залишити відгук, щоб допомогти письменнику поліпшити його. Йому знадобиться художник, щоб зробити привабливу обкладинку, а також реклама, щоб люди змогли дізнатися про книгу. Незважаючи на всю свободу, яку, здавалося б, надає самвидав, письменнику доведеться виконати дуже велику роботу.

Отже, яке відношення це має до покеру? У покері поєднуються як підприємництво, так і самостійна публікація. Покер вимагає побудови бізнесу з нуля, починаючи з малого і продовжуючи до тих пір, поки ви не станете мати справу з великими дeньгамі. Щоб домогтися успіху в покері, потрібні різні ресурси, як людські, так і технічні. Якщо вийти за межі системи, яка дає можливість більшості людей заробляти дeньгі (системи довгострокової зайнятості і подальшої компенсації), як почати заробляти гроші покером, доведеться визнати, що ви не зможете домогтися всього самостійно. Ви не зможете відсторонитися від решти світу покеру.

Багатьох людей в покері привертає свобода і незалежний спосіб життя. Це правда, багато покеристи живуть життям вільної від будильників і пробок. Але лише деякі розуміють, що серйозно підійти до будь-якої роботи не вийде в поодинці. Немає такого поняття, як повна незалежність від системи, так що, розуміючи це, ви ще на крок підходите ближче до поліпшення власної гри.

Наприклад, коли ви тільки починали вивчати покер, ви, ймовірно, любили грати «по-своєму» і розігрувати карти як Бог на душу покладе. Це могло працювати в короткостроковій перспективі, але в цілому грали ви дуже погано. Потім ви почали аналізувати і зрозуміли, що можете поліпшити свою гру. Ви почали читати книги, онлайн статті і користуватися іншими ресурсами, щоб збільшити ваші шанси на успіх. Ви б не зробили це в поодинці — вам потрібні були люди, які написали ці книги і статті.

Через деякий час, можливо, ви стали плюсовим гравцем. Можливо, ваша важка робота окупилася. Нарешті ви виграєте дeньгі в покер. Думаєте, що це тільки ваша заслуга? Зовсім ні. Вам були потрібні сайти, які надавали саме ту гру, яка вам подобалися, компанія, яка справила ваш комп’ютер або казино. Можливо, ви мали потребу в покровителів або інвесторів, які давали вам дeньгі на гру. Ви були в середовищі, яка дала вам оптимальні умови для досягнення успіху.

Можливо, ви користувалися й іншими ресурсами, наприклад, людськими: розбирали руки з покеру друзями або просто знайомими гравцями, з якими ви спілкувалися на форумах або по скайпу; технічними ресурсами, такими як Holdem Manager, PokerStove або SharkScope; фінансовими ресурсами, такими як дeньгі, які стали вашим стартовим банкроллом. Може бути, вам були потрібні біо ресурси, такі як третя банку Ред Булла за фінальним столом Big $ 109, щоб затягнути його.

А тепер подумаємо про хлопців, які піднялися набагато вище. Думаєте, вони це зробили самостійно? Може здатися, що так, але це зовсім не так. У більшості з них є друзі і сім’ї, які підтримували їх у важкі часи. У них є коло покерних друзів, з якими можна обговорити роздачі. Вони використовують будь-які інструменти, щоб поліпшити свою гру. Багато з них використовують складні широко НЕ поширені математичні методи для аналізу рук. Вони піонери в покерному навчанні, так як використовують свої мізки і ресурси краще тих, хто був до них.

Так що подумайте, чи використовуєте ви всі доступні вам ресурси найкращим чином. Влилися ви повністю в світ покеру і користуєтеся ви всіма доступними людськими і технічними ресурсами, щоб поліпшити свою гру. Чи обговорюєте ви руки на форумах, або дивіться води? Аналізуєте ви свою гру, використовуючи PokerStove, ICMIZER, Flopzill’у або інше програмне забезпечення? Розбираєте ви руки після сесій? Чи замислювалися ви про те, щоб почати тренувати самому?

Якщо ви робите лише деякі з цих речей досить рідко і без ентузіазму, швидше за все, ви тільки шкодите собі. Незалежно від того, наскільки добре ви граєте в покер, ви не підніметеся на його вершину в поодинці. Гра змінюється, тому зосередьтеся на тих ресурсах, які є у вашому розпорядженні і поринете в ваше покеру оточення. Адже, якщо не ви, то за вас це зробить хтось інший. А в сьогоднішньому конкурентному середовищі так легко загубитися.

Статьи по теме