Політика 

Заморожені активи рф: коли ЄС виділить Україні перший транш

Євросоюз має намір виділити Україні до 3 млрд євро за рахунок прибутку, отриманого від заморожених активів рф на тлі зниження економічної підтримки України з боку США. За умови схвалення, перший транш можливий у липні 2024 року.

Про це повідомляє Financial Times.

Єврокомісія готує план, який включатиме конфіскацію пов’язаного з санкціями прибутку, починаючи з лютого, отриманого в центральному депозитарії цінних паперів Euroclear.

Перший транш коштів може бути виплачено вже у липні, якщо Брюссель зможе отримати схвалення країн-членів ЄС.

Ця пропозиція представникам глав МЗС буде зроблена до саміту лідерів ЄС наступного тижня.

Зазначається, що близько 190 млрд євро російських активів було заморожено в Euroclear з моменту повномасштабного вторгнення росії в Україну в 2022 році. Прибуток вже становив 3,85 млрд євро.

Останні плани передбачають цього року виділення Україні із цієї суми від 2 до 3 млрд євро, залежно від процентних ставок.

За оцінками чиновників ЄС, загальний прибуток, отриманий від заморожених активів рф в Euroclear, може сягнути 20 млрд євро до 2027 року.

У Financial Times звернули уваги, що у депозитарії зберігається основна частина активів російського центрального банку на суму 260 млрд євро. Згідно з проектом Єврокомісії, Брюссель може привласнити 97 відсотків чистого прибутку, отриманого від заморожених російських активів, що належать Euroclear, і передати їх до бюджету ЄС.

Потім гроші виплачуватимуть щокварталу або двічі на рік і “можуть бути використані на благо України відповідно до різних домовленостей”, йдеться у проекті.

Наразі, майже 4 млрд євро вже накопиченого прибутку залишаться у Euroclear, переважно для покриття судових витрат у результаті судових розглядів із Росією.

Статьи по теме