Покер і забобониБизнес 

Покер і забобони

Забобони не обійшли стороною гру в покер

Ще з давніх-давен люди вірили в прикмети і забобони, і, хоча в міру розвитку суспільства ми схильні приписувати їм все менше і менше значення, нам все-таки вдається підтримувати віру в них. Одним з таких «довгожителів» є таке поширене по всьому світі дію, як «постукати по дереву» або «доторкнутися до дерева». Як правило, ми робимо це після позитивного твердження, щоб висловити надію на позитивний результат і уникнути невдач. Так чому, власне, це марновірство зародилося? Ця прикмета пов’язана з тим, що в давнину люди вірили в те, що злі духи живуть в деревах, а стукіт по дереву повинен був перешкодити їм їх чути.

З огляду на, наскільки абсурдним є наведений вище приклад, може здатися безглуздим вважати, що інтелектуальні, врівноважені, математично підковані ентузіасти покеру — в значній кількості — дотримуються суворий під час гри. Більш того, трапляється так, що віра в прикмети може впливати не тільки на поведінку гравців, але і на прийняття рішень щодо тієї чи іншої руки. Звичайно, в покері має місце бути випадкові і невідомі, але факти і ймовірності залишаються постійними в межах кінцевих параметрів. З чого б нам вірити в те, що в це рівняння входять магічні зовнішні чинники?

Проте, світ покеру сповнений забобонів, і ми можемо бути здивовані тим, що подібні ненаукові звички не обмежуються любителями і слабкими гравцями.

Зверніть увагу, що наші забобони як гравців в покер мають тенденцію бути орієнтованими на звички, а не на серйозні компроміси в грі в покер. До одним з найпопулярніших звичок відноситься наявність талісмана «щасливою» карти. Запитайте гравця, чому у нього з собою щасливий долар, або брелок з Вегаса, або кроляча лапка, і, ймовірно, у них буде конкретна причина, по якій вони відчувають, що саме це предмети приносять їм успіх (до речі, я ніколи не бачив нікого з кролячої лапкою, але я не втримався від включення такого відомий кліше, і, крім іншого, кроликам б це явно не сподобалося). Проте, гравці продовжують носити свої талісмани протягом багатьох років за звичкою, не дивлячись на те, що результати залишаються колишніми.

По суті, це символічні забобони. Вони не впливають на прийняття нами рішення під час розіграшу руки, а також не має прямого впливу на наше ігрове поведінку. Інші забобони, навпаки, впливають на наші дії …

Деякі, наприклад, мають тенденцію відтворювати свої поведінкові патерни, які скоріше можна назвати спробою відтворити рутинні дії, ніж марновірством як таким. Багаторазовий володар браслетів WSOP, Джейсон Мерсьє, в минулому під час турніру намагався повторити деякі аспекти свого попереднього дня, який приніс йому успіх, в надії, що це, в свою чергу, призведе до такого ж гарного результату. Повторення поведінки поширювалася не тільки на прийняття їжі, але він буквально повторював свої кроки, вибирав ті ж маршрути до місця зустрічі. Подібні речі можуть здатися трохи екстремальними, але вони жодним чином не обмежуються світом покеру. Відомо, що професійні гравці в гольф відомі схожими звичками, що гравці в покер. Тим часом, я особисто був свідком подібного забобони будучи професійним шахістом. Знову ж таки, є аргумент на користь того, що такий підхід полягає в банальному відтворенні розпорядку дня, однак варто на горизонті з’явитися розумної альтернативи або якщо з якої-небудь причини магічний патерн порушується це може викликати у забобонного гравця страх і паніку.

Рішення надіти одну і ту ж одяг під час переможної серії через страх, що зміна сорочки, наприклад, може злякати удачу зустрічається частіше, ніж ми думаємо.

Апельсини і сигарети

Ось ми і підійшли до так званого марновірству одного легендарного гравця. Для того, щоб впоратися з потенційно неприємною ситуацією в ті дні коли куріння було дозволено, великий Джонні Чан вирішив взяти з собою апельсин, який він нюхав, щоб насолодитися запахом цитрусових замість диму. Незважаючи на те, що він підкреслював практичність подібних дій і недвозначно висловлював нетерпіння до паління після виграшу двох титулів WSOP він продовжив брати апельсин на ігри, спонукаючи інших робити те ж саме, що перетворилося на своєрідну естафету успіху …

За іронією долі інший відомий гравець, Семмі Фархі, вірив в прикмету, пов’язану з курінням. Якщо ми думали, що приносити апельсин до столу — це дивна звичка, це вже інший рівень! Незважаючи на те, що Фархі посів друге місце в головній події WSOP 2003 після Кріса Манімейкера, він, безумовно, справив враження тим, що у нього з рота постійно стирчала незасвічені сигарета. Як не дивно, стало відомо, що він не курить! Народна легенда розповідає, що одного разу йому запропонували сигарету під час невдалої спроби відігратися. Він погодився не дивлячись на те, що не був курцем, а його стан поряд з грою різко змінилося. Згодом він продовжував вдаватися до подібних дій стала його візитною карткою.

Висновок

Кожен має право вибирати свій підхід до гри. Однак багато покерні забобони просто несуттєві і не мають реального впливу на події і людей. Хтось хто відчуває себе більш комфортно або впевнено, наприклад, вибираючи певні кольори в одязі або благодая наявності за столом амулета на удачу, який може може представляти особливо особисту цінність. Однак існує небезпека, що якщо ми будемо ставитися до забобонів занадто серйозно, вони можуть вплинути на якість ухвалення рішень, або ж ми будемо настільки стурбовані створенням ідеальних для забобони умов, яких будемо одержимо дотримуємося, що найменше відхилення від норми згубно позначиться на нашій поведінці, настрої і якість гри. Тут можна легко перетнути тонку грань, і тому самий розумним рада — просто уникайте суеверійі вірте в свої сили.

Статьи по теме