Здоровье всей семьи 

Мозок дитини: як розвивати обидві півкулі

Як розвивати мозок дитини? Чи уявляєте ви взагалі, як розвивається і функціонує дитячий мозок? До недавнього часу навіть вчені і педагоги вважали, що у кожного малюка від природи домінує або права, або ліва півкуля, що позначається на формуванні дитячого інтелекту. Дитина росте або гуманітарієм з вираженим творчим потенціалом, або ж має більш прагматичний склад розуму (розвинену логіку, аналітичне мислення). Сучасні методики дослідження відкрили перед вченими таємниці розвитку головного мозку. Сьогодні фахівці в області нейропсихології впевнені, що мозок людини універсальний від природи і розвивати його потрібно так, щоб права і ліва півкулі ставали рівноцінними «партнерами» у вирішенні інтелектуальних завдань. Тільки так можна добитися гармонійного розвитку дитячого розуму. Домінування однієї половинки мозку над іншою, навпаки, є перешкодою для повноцінного розкриття потенціалу кожної з півкуль.

Як розвивати обидві півкулі мозку дитини? Дошкільний розвиток — найважливіший етап організації структури мозку

Якщо бути зовсім точними, то найважливіші процеси формування інтелекту відбуваються з малюком в дошкільному та молодшому шкільному віці (період навчання в початковій школі). У цей проміжок часу дитина проходить всі стадії розвитку мислення:

  • від наочно-дієвого (вивчення навколишнього світу через безпосереднє зіткнення з ним) до наочно-образного (сприйняття через образи);
  • від наочно-образного до словесно-логічного (коли предмети отримують символічне, абстрактне вираження).

У першому випадку права півкуля більш активна, ніж ліва. Учень діє інтуїтивно, емоційно, покладаючись на власні відчуття. Чим більше знань, інтелектуального досвіду отримує малюк, тим більше проявляється логіка, навички систематизації інформації. Дитина починає приймати рішення на основі аналізу наявних даних, використовує вже випробувані схеми вирішення однотипних завдань. Завдання педагогів і батьків на етапі інтенсивного розвитку раціонального інтелекту — забезпечити роботою і праву півкулю, щоб учень поряд з логікою і аналізом, користувався уявою, творчо підходив до виконання завдань, розвивався всебічно.

Як розвинути ліву півкулю мозку дитини? Поради батькам

Ліва половинка мозку відповідальна за логічний аналіз, буквальне сприйняття понять, послідовність і системність мислення, розуміння часу і будь-яких числових значень. Для розвитку лівої півкулі корисно тренувати моторику правої руки, вирішувати з дитиною логічні завдання і ребуси, вивчати усне рахування, планувати справи. Аналітичне мислення розвивається, коли ви вчите малюка знаходити схожі властивості і відмінності предметів.

Як розвивати праву півкулю мозку дитини?

Права півкуля допомагає нам орієнтуватися в просторі, сприймати музику, як гармонійну мелодію, а не набір окремих звуків, мріяти і відчувати, сприймати поняття (предмети) цілісно — без деталізації.

Для тренування творчої половинки мозку необхідно розвивати моторику лівої руки, розвивати цілісне сприйняття інформації (пропонувати учневі вивчення інформації із застосуванням одночасно зорового, слухового, сенсорного способу сприйняття). Величезне значення для розвитку образної півкулі має наочність досліджуваних понять. Образи допомагають засвоїти матеріал. Наприклад, дитина краще запам’ятає історію, якщо уявить собі місце, де розгортаються події.

Ефективні способи розвитку мозку. Школа ментальної арифметики Соробан® в Україні

Логіка і уява — два головних матеріала в побудові ефективного, універсального інтелекту. Якщо кожна півкуля має можливість розвиватися, то у дитини розкриваються таланти до самих різних видів занять — математики, творчості, музики, мов та ін.

Психологи виділяють кілька дієвих методів розвитку розуму:

  • тренування пам’яті;
  • вирішення важких завдань, що вимагають роздумів, зокрема — логічних;
  • розвиток навичок швидкого рахування про себе;
  • чергування розумової та фізичної активності.

Ментальна арифметика — методика, яка об’єднує в собі всі перераховані засоби. Саме рахування є не що інше, як ефективне тренування для півкуль головного мозку дитини. Завдяки систематичним заняттям вона поступово привчає половинки мозку до активної, злагодженої роботи, створює потребу в постійному розвитку.

Додаткова перевага методики Соробан® — це педагогічний підхід до навчання маленьких учнів (5-11 років):

  • індивідуальне визначення навантажень для кожного учня;
  • проведення уроків в форматі гри;
  • соціалізація (допомога в адаптації).

Школа Соробан ставить перед собою амбітні цілі: зацікавити дітей в саморозвитку, допомогти їм у розвитку унікальних здібностей, навчити ефективному застосуванню своїх талантів, мотивувати на успіх.

Статьи по теме